چرا برخی کابینت ها زود از مد میروند و کابینت های به روز جایگزین آن ها میشن؟ به نظرتون علتش چی میتونه باشه؟؟ زیبایی یا استحکام؟
در ادامه به برسی این عوامل می پردازیم.......
کابینت های آشپزخانه امروزه در ماهیت، تنوع بسیاری یافته اند. در گذشته کابینت ها با جنس هایی از قبیل چوب، نئوپان، فلز و حتی قفسه بندی با بنای آشپزخانه ها به گونه پیشخوان آجری و یا از گچ ساخته می شدند. این ها ماهیت کاملا جدا و غیر همجنسی با هم داشتند. یعنی کابینت منازل اینگونه بودند: تمام فلز! تمام چوب! کابینت نئوپانی! و به طور مجزا برای هر یک از اینها، صفحاتِ رویه ای از نوع فایبر گلاس، چوب یا سنگ طبیعی برای سطح کار استفاده می شد.
اما در این سال های اخیر گستردگی پوشش ها و اجناس باعث تنوع یافتن این صنعت شده است. برخی از این اجناس به دلیل خاصی از جمله فضاهای کاملا مرطوب و گاه آبگیر مثل استخر و حمام تولید شده اند. و برخی برای مصارف با صرفه و به اصطلاح اکونومیک معرفی می شوند؛ در ادامه تمام کابینت های از مد رفته و دلیل از دور خارج شدنشان و کابینت های به روز را براتون شرح میدم....
کابینت های از مد خارج شده:
1- کابینت تمام فلزی: این نوع کابینت ها از مصارف خانگی فاصله یافته اند و بیشتر و به طور تخصصی برای برخی مصارف صنعتی و با اَشکال مورد نظر ساخته می شوند. از جمله کابینت های کارگاهی و پر برخورد و یا آشپزخانه های تهیه غذا. می توان اینطور گفت که کابینت صنعتی مترادف با کابینت فلزی شده است ولی به صورت نادر گاهی در برخی مناطق از کابینتتمام فلز در منازل بهره می برند.
دلیل باز ماندن کابینت تمام فلز همانا سختی در تولید و نا مانوس بودن با یراق های متنوع امروزی و ناسازگاری آن ها بوده است. ضمنا گوشه های کابینت و خَم ها و پل هایی که در ساخت استفاده می شد سبب تجمع چربی و پیدا شدن حشرات موذی از جمله سوسک آشپزخانه می شد و بدین ترتیب این ضرر و زیان ها باعث عقب ماندگی کابینت فلزی از سایر مدل های کابینت شد.
2- کابینت تمام نئوپان: جنس بدنه و درب ها با تنوع رنگی بسیار کمی در گذشته از مغزی نئوپان و روکش های کاغذی به نام لترون استفاده می شد. این مواد ضعف فراوانی در برابر آب و رطوبت داشتند و به سرعت تخریب می شدند. البته نئوپانی به نام نئوپان سبز با مقاومت زیادی در برابر رطوبت ساخته شد. ولی به طور کلی نئوپان از مصارف خانگی جدا نشد. بسیاری از تخت ها و کمدهای دیواری یا میزهای تلویزیون از این محصول ساخته می شوند.
3- کابینت تخته چندلایی ها: کابینت هایی که سخت و محکم بودند و به منظور ساخت بدنه یا درب از تخته هفت لا استفاده می شد. این نوع جنس بسیار گران و البته بسیار با دوام بودند اما زیبایی خاصی نداشتند. تولید غیر گسترده و تنوع بی اندازه کم در رنگ هم به مرور آن ها را از میدان رقابت راند.
4- کابینت های درب فرمیکا: کابینت هایی بودند که برای درب از نئوپان با روکش فرمیکا استفاده می شد. معمولا دو سوی چپ و راست درب ها با انحنایی خم خورده بود و بالا و پایینشان دو نواز فلزی یا چوبی به عنوان زهوار نصب می شد. حتی برای تکمیل فرم و مدل، صفحات کابینت با روکش فرمیکا (HPL) همانند درب ها با درون مایه نئوپان ساخته شد و در دکور فروشگاه ها خودنمایی می کرد. کابینت هایی شیک با سطح صیقلی بودند اما به علت گرانی فروش بالایی نداشتند. هم زمان با این محصول نسل جدیدی از کابینت آشپزخانه به میدان آمد فرهنگ تازه ای در منازل و حتی آداب و رسوم خانه ها را باعث شد. به این ترتیب کابینت های با درب فرمیکای دو بغل منحنی که در ایران به ماج نما (یکی از شرکت های وارد کننده و تولید کننده) معروف شده بود هم از این بازار فاصله گرفت و بعد تمام شد.
5- کابینت درب قابی (قابدار): هنوز هم در منازل قدیمی می توانیم کابینت هایی با یک جام ام دی اف 6 یا 8 میل احتمالا رنگ راش در وسط و کلافی به شکل قاب در دور آن با ضخامت بیشتر و رنگ قرمز ماهگونی یا قهوه ای مشاهده کنیم. اینگونه کابینت ها خیلی دیر به بازار عرضه شدند و خیلی زود هم از مد رفتند.
کابینت های مد روز:
کابینت های امروزی و به اصطلاح مد روز را صرفا بر اساس نوع جنس درب یا بدنه آنها دسته بندی نمی کنیم. چرا که به دلیل بازی نقش و طرح و ایده پردازی طراحان، این دسته بندی تقریبا محال است و به واقع شکل بخشیدن به قدیمی ترین متریال از جمله چوب باعث می شود که قدیمی ترین کابینت جهان امروزه در این عبارت جای بگیرد و به روز ترین و گرانترین کابینت جهان باقی بماند.
1- کابینت چوبی یا کابینت کلاسیک جوب طبیعی: حقیقت این است که درب چوبی یک کابینت فقط از کلاف و قاب چوبی تشکیل می شود و جام وسط درب و پهنه ی درب از همان مواد ام دی اف یا نئوپان خواهد بود. سپس درب به صورت خام تشکیل شده، روکش چوب اضافه می شود و به نظر یکپارچه می گردد. سپس بتونه شده و رنگ می گردد. این پروسه گران و البته وقت گیر خواهد بود. در نتیجه تلاش این است که با این هزینه و زمان، دست کم طرح خوبی از پیش آماده شود تا نتیجه مطلوب به دست بیاید. در حال حاضر، گران ترین کابینت ها از نوع کابینت چوبی با چوب طبیعی با اقسام مختلفی از رنگ وایت واش یا پوششی می باشند که برای سطحِ صفحهی رویه از سنگ طبیعی و معمولا سنگهای خارجی یا کوارتز استفاده می گردد. کابینت های چوبی منزلت بالایی نزد طراح و خریدار دارند و از این رو در تهیه آنها از یراق و لوازم عالی استفاده می شود. اما متاسفانه عده ای با فنون بازاری و غیر حرفه ای همیشه در تعقیب افت کیفیت و قیمت بوده اند و سودجویان نمونه های بی کیفیت این کار را با چرب زبانی به بهایی بالاتر از قیمت روز می فروشند.
2- کابینت درب پولیشی: این نوع از جنس درب های کابینت در حقیقت از ام دی اف با روکش رنگی از پولی اورتان تهیه می شود که در طی سال ها باعث رشد بی رویه قیمت آن شده است. نمای آن ها سطوح صاف و گاهی ابزار خورده هستند که تا اندازه ای براق و البته کاملا صیقلی می باشند. لبه درب ها کمی گرد می شود و حالت تیز ندارد و این به دلیل رنگ ضخیم آن است. با این که نمای رنگی دارند و دست در اعمال سلیقه باز است اما پسند کار همان دو رنگ سیاه و سفید و به ویژه سفید می باشد. نتیجه کار چنانچه با طراحی خوبی پیش رفته باشد، کابینت هایی با دید موقرانه و سنگین به رخ می آیند و البته هزینه تمام شده و فروش این کابینت ها هم بالا هستند. معمولا به مانند کابینت های چوب طبیعی از اجناس با کیفیت در تهیه آن استفاده می شود و این البته به تامین بودجه هم باز می گردد. تقریبا می توان گفت که کابینت های با درب پولیش و پولی اورتان، در مقام دوم و پس از کابینت چوب طبیعی از نقطه نظر زمان ساخت و نصب قرار می گیرند.
3- کابینت ممبران یا کابینت کلاسیک مصنوعی: این دسته از کابینت ها را نه به طور قطعی ولی با قدرت می توان گفت که تنها در چند کشور می توان مشاهده کرد از جمله ایران، ترکیه و چند کشور از این دست. هرگز در اروپا و در کشورهایی چون سوییس، آلمان، انگلستان و یا کشورهایی چون کانادا و آمریکا طرفدار و بهتر بگوییم که اصلا فروشنده ای ندارند. از آنجا که برای هر یک از این انواع کابینت در آینده مفصل بحث می کنیم این جا صرفا اشاره می شود که هزینهای متوسط بین کابینت های نسبتا گران و خیلی ارزان را همین کابینت های ممبران شده (ام دی اف ابزار خورده با روکش پی وی سی) پر می کنند. در این جا ذکر میکنم که این مدل کابینت به دلیل تنوع بیشمار در کیفیت، باعث شکل گیری قیمت هایی از پایه تا دو برابر آن و حتی بیشتر شدهاند و چنانچه نگاه تیز بین و گوش شنوای خریداران در توضیحات فروشنده بدون تحقیق و دربست در اختیار منافعشان در خرید نباشد باید گفت که متاسفانه مورد سودجویی قرار می گیرند. این کابینت ها هم امروز که در سال 1398 هستیم خریداران نسبتا زیادی دارد و تقریبا چند سالی است که به همین منوال می گذرد. شیوه سی ان سی شده درب ها به سبک کابینت چوبی و زمان تقریبی 20 روزه برای آماده شدن آنها و همینطور هزینه پایینتر نسبت به دو گروه بالا، باعث می شود آن خریدارانی که تمایل به سبک درب های مدرن و ساده ندارند این مدل را انتخاب کنند!
4- کابینت مدرن، ام دی اف با روکش براق: منظور از کابینت مدرن نمونه درب صاف بدون ابزار است. کابینت های های پلی گلاس، های گلوس (های گلاس در زبان عامیانه)، کابینت با ورق های روکش اکریلیک براق و همینطور نمونه های یووی (UV) از جمله کابینت های با روکش سطح براق برای استفاده به عنوان درب کابینت مدرن می باشند. از نمونه های رایج در این سال ها شرکت های ترکیه ای با برندهای معروف ای جی تی (AGT) و دیگری به نام اِیشیک – ایشیک – ( AiSiK ) و نمونه های ایرانی هم در تلاش با رقابت در تسخیر بازار با این دسته می باشند. این ورق ها به دلیل حاضری بودن و نهایی شدن رنگ در تولید، به محضِ برش و نوارکاری دور درب قابل نصب می باشند. و عملیات تازه ای روی آن ها صورت نمی گیرد. از این رو سرعت کار چنان بالاست که رضایت کار را نسبت به بهای تقریبا کم آن برآورده می کند.
5- کابینت مدرن ام دی اف با روکش ملامینه: یک راهنمایی خیلی ساده می کنم. عموم مردم وقتی نام ام دی اف می آید این نوع محصول را به یاد می آورند. درب های بدون ابزار صاف و روکش مات که معمولا به رنگ سفید یا طرح و نقش چوب می باشد. اما در حقیقت ام دی اف قابل مشاهده نیست و ما همیشه روکش را می بینیم. ام دی اف میان روکش ها پنهان شده و به اصطلاح مغزی کار است. این دسته از کابینت ها طرفدار و سابقه ی دیرینه داشتند که کابینت های هایگلاس وارد بازار شدند، اما با وجود خارجی بودن هایگلاس و تولید ام دی اف با روکش ملامینه در داخل ایران آن ها تبدیل به کابینت های طراز اول برای مقاصد اقتصادی و همین طور بساز و بفروشی شدند. البته نا گفته نماند نمونه هایی از این گروه با تولیدات روکش ملامینه برجسته و تا جایی که گاه تصور چوب طبیعی را داریم در بازار هستند که کماکان قیمتی بالاتر از نمونه ساده دارند و معروف ترین آن ها کلیاف که ظاهرا ایتالیایی هستند و البته چند شرکت ایرانی از جمله فرامید و وارد کنندگانی از چین و ترکیه هم در رقابت نقش دارند. مهم ترین دست آورد این ورق ها باقی ماندن در روکش سخت و محکم هستند که مورد انتخاب کسانی هست که به درب براق و شفاف کابینت علاقه ای ندارند.